A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z


Overzicht Architecten    
Terug naar vorige pagina
Architect Picture Oeuvre Jaar Synopsys:
     
Top
C.J. Baijens GF Udenhout
Capucijner klooster
1920 De architect van het studieklooster van de Kapucijnen te Biezenmortel is broeder Felix van Dennenburg, in de wereld Cornelis (Kees) Johannes Baijens, geboren op 6 oktober 1863 te Deursen - Dennenburg (gemeente Ravenstein). Kees Baijens bezocht de Middelbare School voor Tekenen te Ravenstein en leerde het vak bij diverse patroons, onder andere in Tilburg.
F.C. de Beer GF 's Hertogenbosch
mengfabriek de Heus
1909 F.C. (Frans) de Beer leefde van 1873 tot 1960 en was een bekende en productieve architect in Tilburg (en ook daarbuiten). Hij is vooral bekend geworden door zijn utiliteitsbouw zoals fabrieken en winkelpanden. Daarbij had hij oog voor eigentijdse stromingen zoals de nieuwe zakelijkheid en de Amsterdamse School.
G. Beltman G. Beltman Ulft Emailleerfabriek 1913 Enschede; ook Beltman, G.A. Bouwde samen met zijn zoon Arend Gerrit Beltman (1869-1934) de textielfabriek in Winterswijk. Richtte samen met broers Hendrik H. en Arend G. de Gebr. Beltman op.
A. Beltman A. Beltman Boekelo Stoomblekerij 1890  
Eindhoven Philipsgebouw 1911
Enschede Menkotoren 1912
Almelo Spinnerij 1 1916
Almelo Spinnerij 2
Borne Spanjaard 1 1919
Losser van Heek 1926
L.M.. van den Berg GF Den Haag Catsheuvel 1929 L.M. van den Berg bouwde in Batavia grote kantoorgebouwen, in Den Haag flatgebouwen. Hij was ongeveer 15 jaar stedenbouwkundig adviseur van de Turkse regering.
Verder vervulde hij een leidende functie bij de dienst van Gemeentewerken te Utrecht, met belangrijk aandeel in de voorbereiding van stadsuitbreiding.
Den Haag Duinwyck 1930
Den Haag Residence Carnegie 1931
C.H. de Bever ex Libris Zevenbergen 1947 Aanvankelijk werkte hij op het architectenbureau van W.G. Welsing te Arnhem en 's-Gravenhage. Vanaf 1921 werkte hij bij het architectenbureau van Louis Kooken, trouwde met diens dochter, en vanaf 1933 ging het bureau Kooken en De Bever heten. Na de dood van Kooken in 1940 heette het architectenbureau "De Bever".
Almkerk 1949
J. van Biesen GF Arnhem Steenen Tafel 1928 Johannes van Biesen werd geboren op 23 augustus 1892 in Amsterdam. Zijn ouders hadden een slagerij aan de Ceintuurbaan. Johannes toonde belangstelling voor de beeldende kunsten en mocht een opleiding volgen aan de Quellinusschool. Van Biesen koos al snel voor de richting van de architectuur
N. Biezeveld GF Rotterdam Delfshaven 1883 N. Biezeveld ging naar de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam voor een opleiding tot timmerman. Daarna werd hij gemeentearchitect van Delfshaven. Na tien jaar specialiseerde hij zich in het aanleggen van waterleidingen en het bouwen van watertorens. De bouwstijl die hij toepaste was classicistisch, soms met neogotische elementen.
Monster 1886
Enschede Hoog&Droog 1890
Vlaardingen Emmastraat 1895
Hellevoetsluis 1896
Alphen a/d Rijn. De Hoorn 1902
Alphen a/d Rijn. P. Hendrik 1911
Rijswijk Jaagpad 1911
A.J.N. Boosten A.J.N. Boosten Maastricht Juvenaat 1936 Na de lagere school doorliep Alphons Boosten enkele klassen van de HBS en ging daarna bij een meubelmaker in de leer. In de avonduren en zaterdags volgde hij lessen aan het Stadstekeninstituut, waar bouwkundig tekenen gegeven werd door de Maastrichtse architect Willem L. Sprenger.
W. ter Braake Ter Braake Assen Troelstralaan 1960 Na zijn studie bouwkunde en opleiding tot architect is Wolter ter Braake als architect/stedenbouwkundige aan de slag gegaan in Assen
J.J. Brandes Co Brandes Den Haag Parkflat Marlot 1934

Jacobus Johannes Brandes was een Nederlands architect.
Co Brandes was samen met Jan Wils één van de belangrijkste architecten van de Nieuwe Haagse School. Deze stijl bestond grofweg tussen de jaren twintig en vijftig van de twintigste eeuw, met een hoogtepunt rond 1930.

M. Brinkman M. Brinkman

Rotterdam
Meelfabriek "De Maas"

(Meneba)

1914 De zelfstandige carrière van Michiel Brinkman omvat slechts 15 jaar, van 1910 tot 1925. Dit was voor de Nederlandse architectuur echter een cruciale periode. Het werkterrein van de architect verschoof van de traditioneel-representatieve opgaves naar nieuwe gebieden, met name naar industrie en handel en - sinds de invoering van de Woningwet in 1902 - naar...
A.I.J. de Broekert A.I.J. de Broekert Eindhoven
Klokgebouw
1928 A. de Broekert was de vaste bouwmeester van het Philipsconcern en tevens lid van de gemeenteraad.
A. Broese van Groenou GF Den Haag Zorgvliet 1927 Het flatgebouw Zorgvliet is na Groenouwe wel het meest imposante bouwwerk van Broese van Groenou. Stilistisch sluit het aan bij de hierboven besproken villa Tubantia. Alle plattegronden zijn meeondertekend door A. Alberts, een ingenieur over wie verder weinig bekend is en die mogelijk hoofdzakelijk inzake de betonconstructies adviseerde.
H. Brouwer H. Brouwer Zaltbommel Nieuwe Watertoren 1964 Hendrik Brouwer werd op 5 augustus 1920 te Groningen geboren. Hij volgde de HBS te 's-Gravenhage en behaalde aldaar in 1939 het einddiploma HBS-B. Vervolgens studeerde hij aan de Technische Hogeschool te Delft, waar hij in 1949 het diploma van bouwkundig ingenieur verwierf.
J. Buining GF Franeker 1925 Na het voltooien van de watertoren in Almelo in 1926, start hij met het ontwerp van een watertoren midden op het NYMA-fabrieksterrein aan de rivier de Waal in Nijmegen. NYMA staat voor de steden Nijmegen en Maastricht. Het werd onderdeel van een kunstzijdefabriek en de locatie van de toren is uniek. De draagconstructie van gewapend beton is duidelijk zichtbaar. De bouw start in augustus 1928 en is op 15 oktober 1929 voltooid.
Almelo Reggestraat 1926
NYMA Nijmegen 1929
     
Top
J.G. Deur GF

Helmond Juvenaat

1928 Architect uit Nijmegen
A.E. Dinger A.E. Dinger Geleen Mauritsmijn 1 1924 Ir. A.E. Dinger, hoofdingenieur, der Staatsmijnen, werd op 17 Januari 1888 te Batavia geboren. Eerst 28 jaar oud behaalde hij in 1910 het diploma civiel-ingenieur aan de technische hogeschool te Delft. Hij kwam op koninginnedag van hetzelfde jaar naar Heerlen, waar hij als ingenieur bij de bouwafdeling der Staatsmijnen was aangesteld.
Geleen Mauritsmijn 2
J. Duiker J. Duiker Hilversum Zonnestraal 1928 In 1926 werd het definitieve ontwerp voor de Nazorgkolonie 'Zonnestraal' - waarin ook Bijvoet nog een aandeel had - goedgekeurd. Voor de ingewikkelde betonberekeningen van 'Zonnestraal' had Duiker, evenals bij vroegere ontwerpen, een beroep gedaan op civiel-ingenieur Jan Gerko Wiebenga, vanwege zijn grote kennis van betontechniek. 
       
A.J. van Eck A.J. van Eck Oostburg 1950 Arie Jan van Eck vestigde in 1923 (1924 wordt ook genoemd) een bouwkundig bureau te en Haag, dat zich voor de Tweede Wereldoorlog voornamelijk bezig hield met gewapend-beton-constructies. Tot zijn bekendste werken behoren watertorens in Zeeuwsch-Vlaanderen (Oostburg, Terneuzen) en in Venlo.
Terneuzen 1950
Venlo 1958
P.J. Elling P.J. Elling Amsterdam
Amstelveenseweg
1965 Petrus Johannes (Piet) Elling (Utrecht, 1897-Amsterdam, 1962) was een Nederlandse architect. Voor de Tweede Wereldoorlog bouwde hij voornamelijk villa's, die een sterke beïnvloeding door De Stijl blootgeven. Na de oorlog associeerde hij zich enige tijd met Ben Merkelbach en groeide uit tot een van de belangrijkste architecten van de Wederopbouw. 
C. van Eck GF Axel 1936 Dhr. van Eck was werkzaam als chef tekenkamer op het waterleidingkantoor aan de Axelsestraat in Terneuzen.
Oostburg 1942
C.M.F.H. Estourgie Estourgie Oss Villapark 1919 Charles Marie François Henri Estourgie was een Nederlandse architect. Hij begon zijn carrière als leerling op het architectenbureau van Eduard Cuypers. In 1912 kreeg hij in Oss zijn eerste opdracht. Het betrof een kantoorgebouw voor de margarinefabiek van Frans Jurgens.
     
Top
W.F. Fontein GF Geleen
Stikstofbindings-
bedrijf
1930 De heer Fontein, Leidender van geboorte, kwam als opzichter-tekenaar in dienst. Januari 1926 werd hij bevorderd tot hoofdtekenaar en in 1939 werd hem de titel van ingenieur verleend, nadat hij op de T. H. te Delft geslaagd was als bouwkundig ingenieur.
(Deze jaartallen houden in dat Fontein de watertoren ontwierp terwijl hij nog geen ingenieur was, maar hoofdtekenaar. Ietwat onwaarschijnlijk)
G. Forest GF Tilburg AaBe complex 1930 Na zijn studie aan het Nationaal College voor Kunst en Architectuur in Valenciennes gaat hij in 1905 in Tourcoing werken bij een architectenbureau dat zich had gespecialiseerd in bedrijfs- en fabrieksgebouwen. In 1906 vond in Tourcoing een grote tentoonstelling plaats, een soort wereldtentoonstelling, geheel gewijd aan de textielindustrie. De tentoonstelling ...
H. Frankefort Huib Frankefort Dongen Fabriekshal 1920  
     
Top
H. van Gent GF Emmeloord Poldertoren 1959 In december 1950 schreef de Waterleidingmaatschappij ‘Overijssel’ een openbare prijsvraag uit. De opdracht was een watertoren te ontwerpen met een carillon en een uitkijkplatform. Van de 170 inzendingen werden er drie bekroond. Uiteindelijk werd het ontwerp ‘Motto Utillis’ (Latijn voor nuttig) van de Amsterdamse  architect H. van Gent aangewezen om verder uitgewerkt te worden. Hierbij kreeg hij steun van architect J.W.H.C. (Joop) Pot (1909-1972) bij wie hij op het architectenbureau werkte.
I. Gosschalk I. Gosschalk Amsterdam Westergasfabriek 1883 Gosschalk, die gezien kan worden als de grondlegger van de Nederlandse (of nationale-) neorenaissance, is vooral bekend geworden als architect van, vaak schilderachtige, utilitaire (maar zelden openbare) bouwwerken. De Westergasfabriek aan de Haarlemmervaart te Amsterdam, het Station te Groningen en het inmiddels gesloopte Panopticum, eveneens....
Amsterdam Oostergasfabriek 1885
J.J. Groenema GF Den Haag Catsheuvel 1929 Associate van L.M. van den Berg
Den Haag Duinwyck 1930
Den Haag Residence Carnegie 1931
     
Top
H.P.N. Halbertsma GF Meppel 1886
Hidde Petrus Nicolaas Halbertsma (1853-1929) studeerde werktuigbouwkunde in Duitsland, onder andere bij prof. Intze in Aken aan de Königliche Polytechnische Schule, en aan een gelijknamige school te Hannover. Daar legde hij in 1875 'mit sehr gutem Erlolge' zijn ingenieursexamen af. Hij kreeg werk bij de aanleg van de waterleiding in Hannover.
Hij kreeg werk bij de aanleg van de waterleiding in Hannover. Dat is bepalend geweest voor zijn specialisatie in de aanleg van waterleidingen. Toen in 1880 de aanleg voltooid was, sloeg hij een aanbod van een hoogleraarschap In Hannover af.
Hij ging wel in op het aanbod van de in die tijd in Duitsland zeer bekende specialist op waterleidinggebied B. Salbach om zijn assistent ter plaatse bij de aanleg van de door hem te ontwerpen waterleiding van Groningen te worden. Daarna vestigde hij zich als ingenieur te Rotterdam. In 1881 kreeg hij opdracht de waterleiding van Schiedam aan te leggen. Later werkte hij gelijktijdig ook aan die te Arnhem en te Vlaardingen, waar de eerste door hem ontworpen watertoren verrees. Daar introduceerde hij de kort daarvoor door zijn leermeester Intze bedachte reservoirvorm in Nederland toen er in Duitsland nog maar enkele torens met een dergelijk reservoir gebouwd waren.
(lees meer...)
Schiedam
1886
Leeuwarden Zuiderplein
1888
Amsterdam Amsteldijk
1888
Almelo Wierdense-straat
1893
Vlaardingen
1894
Tilburg Bredaseweg
1893
Bussum
1895
Roermond 1897
Delden
1897
Roosendaal
1898
Scherpenisse 1921
J.J.M. van Halteren JJM van Halteren Udenhout
Huize Vincentius
1925 Van Halteren was de zoon van een aannemer. Hij studeerde aan de Industrieschool in Amsterdam en nam privelessen tekenen, waarna hij ging werken voor architecten als Jan StuytJos Cuypers en J.P. Bekkers. Ook werkte hij nog korte tijd voor de Rijksgebouwendienst.
W.C. Hamdorff Wouter Christiaan Hamdorff Laren 1933 In de dertiger jaren is er een duidelijke stijlverandering aan te wijzen in Hamdorffs werken. Een van de hoogtepunten uit deze jaren is het winnen van de prijsvraag en de daaruit voortvloeiende opdracht voor het Watertorencomplex te Laren van de Provinciale Waterleiding Maatschappij Noord-Holland (P.W.N.).
J.P. Hazeu GF Assen Rolderstraat 1897 Johannes Petrus Hazeu (Goudswaard, 10 maart 1849 - ????) was een Nederlandse architect. Hij woonde in Groningen en was vooral werkzaam in het noorden en oosten van het land. Hazeu ontwierp onder meer villa's en herenhuizen inDrachten en Groningen, alsmede een aantal watertorens.
Rotterdam IJsselmonde 1902
Oldenzaal 1905
Coevorden 1914
Dalen 1914
A.D. Heederik AD Heederik Hazerswoude 1915 Samen met Bas Verhey leidde Arie Heederik DHV tot aan zijn pensionering. Hij vertegenwoordigde de Rotterdamse tak, waar hij het adviesbureau van zijn werkgever Schotel overnam bij diens overlijden in 1912. Heederik was een open, bescheiden man die nooit boos werd. Hij was de nestor onder de drie oprichters.
Brielle 1923
Lisse 1925
H.W.F.C. Héman GF Vrieheide 1965  
J.P.L. Hendriks GF Wassenaar 1928 De carrière van Johannes Petrus Leonardus Hendriks begon in de jaren twintig van de 20ste eeuw. In deze periode bestonden in Nederland verschillende architectuurstromingen naast elkaar. Al deze stromingen claimden een eigen stijl, maar in werkelijkheid bleken er veel raakvlakken en overlappingen te zijn....
G.W. van Heukelom G.W. van Heulekom Baarle Nassau 1906 In 1891 studeerde hij af als Civiel Ingenieur, als beste student van zijn lichting. Op 1 januari 1891 trad Van Heukelom als adspirant-adjunct-ingenieur aan bij de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen.
Utrecht De Inktpot 1921
J.A. Heykants GF Udenhout
Huize Assisië
1910 J.A. Heykants was een aannemer en architect en bouwde in zuid-oost Noord-Brabant divers kerken en andere bouwwerken. Hij werkte vanuit zijn woonplaats Erp. Hij bouwde onder meer de toren van de Sint Jans Onthoofding in Liempde. Ook ontwierp hij het Vincentiusklooster in Neerkant, Huize Assisi in Udenhout, de kapel van Huize Padua in Boekel.
K. Hoekzema Hoekzema Zuidlaren 1895 Kornelis (Klaas) Hoekzema, vaak ook K. Hoekzema genoemd, was een Nederlandse architect en aannemer, die vooral in het noorden van het land actief was. Enkele gebouwen van het psychiatrische ziekenhuis Dennenoord in het Drentse Zuidlaren zijn van Hoekzema's hand.
H. 't Hoen GF Amsterdam
Haarlemmerweg
1966  
G.B.F. Hoes G.B.F. Hoes Tiel Nieuwe Watertoren 1946 G.B.F. Hoes werkte sinds 1937 als architect bij de bouwkundige afdeling van de Utrechtse Waterleidingmaatschappij. Verder was hij als particulier architect werkzaam in de woningbouw in de provincies Utrecht en Gelderland.
A. Holmberg-
de Beckfelt
GF Alkmaar 1900  
Heemstede 1911
P.A.H. Hornix P.A.H. Hornix Breda Speelhuislaan 1935 P.A.H. Hornix was architect en directeur van de dienst Openbare Werken gemeente Breda van 1930 tot 1950. Hij is de zoon van architect J.M.H. Hornix.
J.M. Hurks J.M. Hurks Steenbergen 1950 Jacques Hurks, ook wel aangeduid als J. Hurks of J.M. Hurks, was een architect uit Roosendaal en heeft kerken, villa's en civiele bouwwerken ontworpen die voornamelijk in West-Brabant te vinden zijn. Een aantal daarvan zijn geklasseerd als rijksmonument.
Stampersgat 1952
       
A.J. Ilcken AJ_Ilcken Zierikzee 1930 Arnoldus Jacobus Ilcken (1891- 1979) werd op 5 juli 1891 te Baarn geboren. Hij kwam in september 1919 naar Zierikzee waar hij was benoemd tot ingenieur van het Waterschap Schouwen. Hij was tevens werkzaam als bouwkundige/architect.
     
Top
H.J. Jesse H.J. Jesse Leiden Houtmarkt   Hendrik Johannes Jesse werd in Zaltbommel geboren. Al op jonge leeftijd had hij de wens architect te worden. Om de kans op slagen te vergroten trok hij in 1877 naar Leiden. Daar kwam hij in de leer bij de oud-Zaltbommelaar W. Kok....
F.A. de Jongh GF Oud Beierland 1888 F.A. de Jongh ontwierp drie watertorens en was betrokken bij het ontwerp van de eerste watertoren in Oud-Beijerland. Zijn ontwerpen kenmerken zich door het streven de minder fraaie uitkragende Intze-reservoirs te verhullen in een meer algemeen silhouet.
Nijkerk 1898
Zwijndrecht 1898
Schoonhoven 1901
         
     
Top
J. Kalff J. Kalff 's Hertogenbosch
Hinthamerheide
1885 Omdat er in die tijd verschillende ontwerpers e.a. waren met die naam, bestaat bij bepaalde bouwwerken onduidelijkheid over de vraag om welke Jan Kalff het precies gaat. Volgens Harry Boekwijt is de Jan Kalff van de Bossche watertoren een vroegere hoofdingenieur van de Staatsspoorwegen.
J.J. Kanters GF Rotterdam Katoenveem 1920  
J.F. Klinkhamer Klinkhamer Ouderkerk a/d Amstel
Kruitfabriek
1895 Het snel veranderende Nederlandse stadslandschap in de negentiende eeuw bleef Klinkhamer niet onopgemerkt. Hij zag hier de kans voor architecten om hun kunde breder in te zetten. Industriele gebouwen bepaalden de nieuwe entree tot de stad. 
J.A. van der Kloes J.A. van der Kloes Dordrecht Oranjelaan 1882 De watertoren aan het Wantij inclusief leidingnet zag in 1882 het licht, en is thans in gebruik als hotel.
E. Knevel GF Ermelo Veldwijk 1898  
Wolfheze 1907
Halsteren 1908
Th.K.J. Koch Koch Oosterbeek 1938 Drie watertorens en een aantal landhuizen op de Veluwe herinneren nu nog aan zijn particuliere bouwbureau in Renkum. De torens uit 1938 kenmerken zich door een akelijk expressionistische stijl. De na-oorlogse watertoren in Wageningen is meer functionalistisch van opzet.
Doorwerth 1938
Wageningen 1948
L.J.P. Kooken GF Bladel 1916 Lodewijk Kooken Lodewijk, Josephus, Petrus Kooken is in 1867 geboren te Eindhoven of Weert en is gestorven in 1940 te Tilburg *). Hij had een eigen architectenbureau in Eindhoven. Hij bouwde kerken, kloosters, utiliteitsbouw, fabrieken, woonwijken en woningen.
A. Kool A. Kool Hoogeveen 1927 Hij ontwierp onder meer kerken en woningen. Kool werkte veelvuldig samen met de architect Albert Hendrik van Rood. Hij bouwde "gewone" huizen, totdat hij de Amsterdamse School ontdekte. Kool woonde lange tijd in Ede en hij overleed op 60-jarige leeftijd in Utrecht.
J.H.J. Kording GF Berg en Dal 1929

Hij slaagde in 1925 voor de avondcursus Middelbaar Technisch Onderwijs, waarna hij naar de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag ging. In 1929 voltooide hij daar de opleiding Architectuur. Vervolgens kreeg hij een aanstelling bij het Rijksbureau (later: Rijksinstituut) voor de Drinkwatervoorziening.

Kording heeft in de periode 1929-1959 diverse watertorens ontworpen

Borne 1932
Eibergen 1935
Oss 1935
Oost-Souburg 1939
Helmond 1948
Vlaardingen 1955
Den Helder 1958
J.E.W.G. Kortlang Fzn. KORTLANG FZN., J.E.W.G. Ermelo 's Heerenloo 1910 J. Kortlang was de zoon van Fokko Kortlang, de stichter van 's Heeren Loo die zelf ook architect was. Met zijn vader als bouwheer ontwierp Joh. Kortlang Fzn. op het terrein van ’s Heerenloo diverse paviljoens. Maar ook tekende hij boerderijen,directeurs- en onderwijzerswoningen, een watertoren, een transformatorhuisje, fietsenstallingen, alsmede een kerk.
A.T. Kraan sr. GF Bennebroek
Psychiatrische inrichting
1929 De Oegstgeestse architect Kraan sr. ontwierp diverse kerken maar ook scholen, fabrieken, instellingen alsook een bioscoop. Hieronder zijn het gebouw voor Geestelijke Gezondheidszorg aan de Rijksstraatweg 113 te Bennebroek en de Kaasmarktschool aan de Koppenhinksteeg/Hooglandse Kerkgracht te Leiden.
R. Kuipers R. Kuipers Wageningen 1987 Roelof Kuipers werd 28 augustus 1855 te Gorredijk geboren als zoon van Egbert Roels Kuipers. De vader was timmerman-aannemer die in de omgeving van Heerenveen en in Opsterland in de jaren-'70 van de vorige eeuw nogal wat bouw- en waterbouwwerken uitvoerde. In 1875-'76 bouwde hij in Gorredijk zowel de boterwaag als het postkantoor, beide naar ontwerp van de toen in Leeuwarden wonende architect A. J. van Beek. Het hele gezin Kuipers verhuisde omstreeks 1884 naar de randstad, maar nog in 1878 werd er in de Leeuwarder Courant een fabrieksgebouw aan het Zuidvliet te Leeuwarden aanbesteed, waarvoor architect R. Kuipers verantwoordelijk was. Roelof Egberts Kuipers woonde toen enige tijd in Leeuwarden. In die periode ontving een jongere broer van Roelof, Tjeerd, bouwkundige tekenlessen bij een architect te Leeuwarden en Roelof zal op soortgelijke wijze zijn bouwkundige opleiding gehad hebben.
Amsterdam Watergraafsmeer ca. 1900
Oosterbeek 1908
Vianen 1909
Oudewater 1911
IJsselstein 1911
Barendrecht 1912
Heerenveen 1915
         
     
Top
D. de Leeuw Jr. GF Assendelft 1885  
Bergen 1885
Harderwijk 1894
Bergen op Zoom 1899
F.L.J. Lourijsen GF Den Haag Wilshout 1926 Waarom Lourijsen architect is geworden en waar hij zijn opleiding heeft genoten is niet bekend. In 1920 wordt hij lid van de Haagse Kunstkring.
Den Haag Duinzicht 1928
J.M. Luthmann J.M. Luthmann Kootwijk 1922 Julius Maria Luthmann werd op 28 januari 1890 in Maastricht geboren. Na zijn opleiding tot bouwkundig tekenaar in Rotterdam was hij van 1912 tot 1915 in Den Haag werkzaam, waarna hij voor verdere opleiding naar Amsterdam vertrok. Daar woonde hij ook toen hij van 1919 tot in 1923 in dienst was van (lees meer..)
Bergambacht 1950
     
Top
W.C. van Manen GF Leiden Hoge Rijndijk 1908  
W. Mensert GF Wieringerwaard 1928 In samenwerking met B.F. van Nievelt
Hoogkarspel 1930
Megtervoet GF Boxtel 1929 Geen info gevonden over Megtervoet. De naam van de architect is ontleend aan Watertorens in Nederland. En dat is dan ook de enige bron.
Oisterwijk
H.F. Mertens H.F. Mertens Bilthoven 1926 Mertens werd geboren in Nederlands-Indië als zoon van Friedrich Heinrich Mertens en Anna Oetting. Hij volgde in Nederland zijn middelbare schoolopleiding en ging daarna studeren aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft. Na het behalen van zijn ingenieursdiploma trouwde hij op 1 september 1910 met Maria Antoinette Krone, dochter van de kruidenier Johan Frans Krone en van Willemina Kampman. (lees meer..)
Soest 1931
Stadskanaal 1935
Oude Pekela 1938
J.A.M. Mulock Houwer J.A.M. Mulock Houwer Deventer Ceintuurbaan 1892 Jan Anthony Mulock Houwer wordt in 1857 in het Zeeuwse Zierikzee geboren. Na opleidingen tot civiel- en bouwkundig ingenieur werkt hij anderhalf jaar bij de Amsterdamse architect Muysken. In 1882 wordt Mulock Houwer gemeente-bouwmeester van Deventer. De prestaties die hij daar verricht, leiden in oktober 1900 tot zijn benoeming in Groningen.
Groningen
Dr. C. Hofstede de Grootkade
1912
       
B.F. van Nievelt GF Kwadijk 1925 Deels in samenwerking met W. Mensert
Wieringerwaard 1928
Hoogkarspel 1930
E. Noorman GF Tegelen 1939 Ingenieursbureau E. Noorman, Amersfoort, in 1951 o.l.v. van A.J.V. Bongaerts als Ingenieursbureau voorh. E. Noorman
       
B.P.J. Oomen GF Hooge en Lage Zwaluwe 1948 Anthonius Wilhelmus Oomen had te Oosterhout een ingenieurs- en architectenbureau samen met B.P.J. Oomen; zij maakten deel uit van een uitgebreide familie van architecten in Oosterhout, en er zal wel eens verwarring zijn wat betreft toeschrijving van werken aan de diverse familieleden. 
S.L.A. Orie GF Helmond Raymakers 1948 S.L.A. Orie was architect te Vught
     
Top
W.F. Payens GF Nijmegen Gasfabriek 1879 Nog vóór de opening (van de gasfabriek) op 1 april 1872 werd Paijens aangesteld als directeur van de Gemeentegasfabriek
G.J. Postel Hzn Postel Bontebrug 1938 Moest hij trouw blijven aan de traditie, zoals zo veel vakbroeders deden, of zou hij de vooruitgang volgen en het modernistisch gedachtengoed in zijn ontwerpen tot uitdrukking brengen? Postel liet zich niet in één richting duwen. Hij helde dan weer eens over naar de traditie, dan weer naar het modernisme. (Lees meer..)
Doetinchem 1938
Aalten 1943
C.B. posthumus Meyjes jr. Posthumus Meije 1931 ...Als een van de eerste torens werd deze watertoren gebouwd met het systeem van glijbekisting: telkens nadat het beton droog was geworden, werd de bekisting een stukje hoger getakeld. Dat is nog te zien aan de gelijkmatige horizontale ringen om de toren.
       
W.G. Quist W.G. Quist Eindhoven
Antoon Coolenlaan
1970 De Nederlandse architect Wim Quist (Amsterdam, 1930) studeerde in 1960 af aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst, waarna hij zich in Rotterdam vestigde als architect.
     
Top
S. van Ravesteyn S. van Ravesteyn Arnhem 1924 Tot de vroegste werken, die Van Ravesteyn als architect bij de Nederlandse Spoorwegen heeft ontworpen, behoren een dienstgebouw in Elst (1922), een loods met watertoren en een goederenloods in Arnhemse Broek (allebei 1924). Karakteristiek is het vooruitstekende platte dak. (Lees meer..)
Goes 1925
Breda 1927
Roermond 1928
J. Reyn GF Breda Slachthuis 1928 Nauwelijks info over J. Reyn gevonden
A.H. Rood Rood Velsen Cokes & Erts 1923 A.H. van Rood (1885-1947) was één van de eerste gespecialiseerde industriearchitecten in Nederland. Hij volgde de opleidingen tot civiel en bouwkundig ingenieur in Delft en begon zijn loopbaan bij de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. In 1919 werd Van Rood betrokken bij de bouw van (Lees meer..)
Velsen MEKOG 1947
     
Top
H. Sangster Sangster Dongen 1923 Sangster had een eigen visie op de architectuur van watertorens. In zijn tijd hadden de watertorens een groot en breed waterreservoir dat duidelijk uitstak t.o.v. de onderliggende dragende delen. Hij had een hekel aan deze – zoals hij het ooit uitdrukte - “bakken op poten". In zijn visie moesten het reservoir en het dak één organisch geheel vormen. Ook de relatie met de omgeving had zijn aandacht. Het silhouet van de toren moest goed in het landschap passen en de vorm van het dak moest zich scherp aftekenen tegen de lucht. Omdat de Hollandse luchten vaak grijs zijn, werd veelal koper als dakbedekking gekozen.

In het begin van de 20e eeuw werd voor het eerst gewapend beton toegepast, en dit werd dan ook voor de dragende delen van de toren gebruikt. Daar waar het beton niet met baksteen werd bedekt, moest het – zoals Sangster ooit schreef – een “sprekend motief" krijgen. Evenals de architecten van de Amsterdamse school wist hij baksteen in combinatie met beton tot een visueel aantrekkelijk geheel samen te stellen. De watertoren van Aalsmeer is hiervan een goed voorbeeld. Daar waar de Amsterdamse Schoolarchitectuur met name in uitblinkt in gebogen lijnen en vormen, paste Sangster meer Art-Déco motieven toe welke veel strakker en met name meer symmetrisch zijn. Bij veel van de nog overgebleven watertorens (o.a. Raamsdonksveer en St. Philipsland) zijn de bakstenen echter weggepleisterd zodat veel van het oorspronkelijke uiterlijk verloren is gegaan.
Etten-Leur 1924
Steenbergen 1924
Zevenbergen 1924
Dinteloord 1925
Fijnaart 1925
Hooge Zwaluwe 1925
Kaatsheuvel 1925
Raamsdonkveer 1925
Sint Philipsland 1925
Zutphen 1926
Aalsmeer 1927
Naaldwijk 1930
Gilze 1932
Lichtmis 1932
Domburg 1934
Vriezenveen 1934
Almkerk 1935
J.W. Schaap J.W. Schaap Katwijk (ZH) 1878 Schaap was in eerste instantie opgeleid als timmerman en heeft zich via krullenjongen en werkgezel opgewerkt tot architect. Eerst als opzichter van de Universiteitsgebouwen en daarna, vanaf 1863 als stadsarchitect van Leiden.
J.H. Schmidt GF Nijmegen Goffertpark 1935 Voor het ontwerp van park en gebouwen in het park, is de Dienst Gemeentewerken Nijmegen ingeschakeld. Alhoewel Siebers steeds bij de ontwerpfase betrokken is gebleven, hebben plantagemeester J.H. Schmidt en technisch ambtenaar D. Monshouwer de definitieve ontwerpschets gemaakt.
J. Schotel GF Gouda 1883 Schotel leerde op jonge leeftijd het metselaarsvak van zijn vader Cornelis Johannes Schotel, op zijn veertiende schreef hij zich in bij de tekenschool. In 1871 trouwde hij met Anna Cornelia Schrijft. In Dordrecht begon als hij aannemer, later werd hij architect-ingenieur te Rotterdam. Hij ontwierp ook andere zaken dan watertorens, zoals een ensemble van dertien woonhuizen in de Adriaan van Bleijenburgstraat in Dordrecht. Deze woningen in overgangsstijl met invloed van de Art Nouveau hebben de status van rijksmonument.

Mooi te zien in het oeuvre van J. Schotel is het volgen van de heersende trends in de architectuur. Zijn de eerste torens nog in een neoromaanse stijl, rond de eeuwwisseling verschijnen de in neorenaissance stijl vormgegeven torens die aan het einde van het eerste decennium de dan geldende invloed van de Art Nouveau volgen. Al deze torens kenmerken zich door een nauwgezette toepassing van decoratieve elementen met als hoogtepunten de in neorenaissancestijl opgetrokken en uitbundig versierde watertoren van Overveen en later de watertoren van Boskoop met fraaie Jugendstilkenmerken (helaas is de hoed ontmanteld). De laatste toren in Voorschoten was functioneel vormgegeven in gewapend beton daar dit goedkoper was.
Gorinchem 1886
Sliedrecht 1886
Zwolle 1892
Breda 1894
Overveen 1898
Voorburg 1898
Helmond 1900
Winschoten 1902
Zaltbommel 1905
Woerden 1906
Weesp 1907
Den Helder 1908
Boskoop 1908
Voorschoten 1910
J.L. Seeuwen GF Amsterdam Ouderamstel 1910 Bij rijksmonumenten wordt J.L. Seeuwen aangemerkt als ontwerper. In een artikel in Ons Amsterdam wordt hij aangemerkt als aannemer en is vermoedelijk P. Brouwer de ontwerper.
J.F. Staal JF Staal Amsterdam
Nieuwezijds Voorburgwal
1930 Jan Frederik Staal werd in 1879 in Amsterdam geboren. In 1902 was hij als architect werkzaam in het het Nederlandse aannemersbedrijf van zijn vader,Staal en Haalmeyer, tezamen met zijn compagnonAlexander J. Kropholler (1881-1973).
Th. Stang GF Middelburg 1892 Th. Stang was o.a. technisch adviseur bij de watertoren aan de Pompstationweg in Den Haag.
C. Steinert GF Lichtenvoorde
Leerfabriek
1920 Het is helaas niet bekend hoe deze keuze en het contact met de architect tot stand gekomen is. De herkomst van de architect is aan de bouwstijl van het gebouw nog duidelijk af te lezen. Het ontwerp van de fabriek vertoont namelijk invloeden van de zogenaamde voor de periode 1910-1920 kenmerkende uit Duitsland afkomstige Um 1800-stijl.
J.A.G. van der Steur Jr. GF Oss Organon 1951 J.A. G. van der Steur jr. (1899-1966) was civiel ingenieur
Nijmergen Sappi 1956
P.D. Stuurman GF Moordrecht 1924 P.D. Stuurman werd in 1885 in Ammerstol geboren als zoon van Adrianus Johannes Stuurman en van Leentje de Jong. Hij vestigde zich als architect in Waddinxveen. Hij ontwierp diverse markante gebouwen in Waddinxveen en omgeving, waarvan er enkele zijn erkend als rijksmonument.
Bergambacht 1937
Waddinxveen 1940
     
Top
C.B. van der Tak Tak Rotterdam De Esch   De oude watertoren van Rotterdam in De Esch is gebouwd in 1871-1873. Een aantal werkplaatshallen maakt deel uit van het complex. Deze watertoren is de oudste nog bestaande watertoren van Nederland. De watertoren heeft een hoogte van 48 meter en telde zeven waterreservoirs.
H.J. van Tulder Tulder Vught Brandblustoren
psychiatrisch ziekenhuis
1903 De Tilburgse bouwmeester Hendrikus Jacobus van Tulder was in de periode van 1850 tot 1900 werkzaam temidden van de hevige bouwbedrijvigheid in Noord-Brabant en maakte daarbij vruchtbaar gebruik van de pluriforme stijl- en constructievormen die in dit tijdvak tot stand kwamen. Van Tulder genoot zijn opleiding waarschijnlijk begin jaren 1840 in Antwerpen
Jac. Turlings GF Meijel Tramremise 1921 chef afd. gebouwen Limburgsche Tramweg Mij., Roermond
     
Top
J.J.M. Vegter JJM Vegter Dokkum 1958 J.J.M. Vegter onderwees van 1956 tot 1964 aan de Technische Hogeschool in Delft. Als leerling van Marinus Jan Granpré Molière behoorde hij in de beginjaren tot de Delftse School. Vegter was rijksbouwmeester van 1958 tot 1971 en werd benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau.
Drachten 1959
Visser en Smit
Papendrecht
Logo Leerdam Oude Watertoren 1900 Johannes Smit zet met Martinus Visser in 1900 samen een architectenbureau op. Het eerste gezamenlijke werk was de waterleiding en watertoren te Waalwijk. Er werd een firma opgericht te Oud-Beijerland onder de naam Visser en Smit: ontwerpers en uitvoerders van drinkwaterleidingen te Papendrecht en Oud-Beijerland.
Het bureau en tekenkamer was gevestigd te Oud-Beijerland en Johannes Smit was een goede tegenpool als actieve en extraverte man, wist door zijn werk als fabriek meer van de juridische kant van zaken en kende hij de ambtelijke taal; ook nam hij volop deel aan het sociale leven.
De 12 jaar oudere aannemer Martinus Visser was een rustige bedaarde en bescheiden man, een man van de praktijk, een echte waterbouwer en ondernemer.
Johannes Smit ging voortvarend te werk en kreeg door zijn vele contacten als opzichter, architect en cementsteenfabrikant en vele neven uit de scheepsbouwersfamilie Smit al gauw deelnemers voor de koop van aandelen in de aan te leggen waterleidingen. Tevens was hij goed in de onderhandelingen met de gemeente over de voorwaarden van de concessie's en e.v.t. lonen enz.
Op 24 mei 1919 passeert de akte bij notaris I.G. ten Doesschate te Oud-Beijerland:
Dat is teruggetreden uit de Firma "Visser en Smit" te Papendrecht medefirmant Dhr. Johannes Smit Fopz en dat vanaf die datum hij als firmant wordt opgevolgd door zijn zoon Jacob Pieter Smit, architect te Waalwijk met de andere firmanten Jan Teunis Visser Martz en Gerrit Visser Martz, aannemers te Papendrecht.
Jacob Pieter Smit, die intussen al de nodige ervaring op had gedaan achter de tekentafel op het kantoor bij zijn vader en als opzichter bij werken van Visser en Smit.
Johannes Smit is een actieve man geweest binnen de gemeenschap van de Hoekse Waard; 34 jaar was hij fabriek/architect van het waterschap.
Op 1 december 1903 werd hij lid van de gemeenteraad voor de liberalen tot 8 januari 1937 bij zijn afscheid, ontving hij als blijk van waardering voor de verdiensten welke hij had gehad voor gemeente, de gouden draagpenning van de gemeente Oud-Beijerland. Hij was 35 jaar directeur van de Waterleiding Oud-Beijerland en oprichter van diverse scholen o.a. de technische school in Oud-Beijerland en was commissaris van diverse waterleidingbedrijven. Hij stierf op 12 januari 1950 op hoge leeftijd te Oud-Beijerland.

Bron: 2. VISSER EN SMIT EN BOTTENBERG EN DE HANDEL IN SCHOON DRINKWATER
Waalwijk 1901
Oud- Beijerland 2e toren 1902
Doorn 1902
Eindhoven W. Elsschotlaan 1904
Alblasserdam 1905
Rijsoord 1906
Slikkerveer 1906
Bodegraven 1907
Krimpen aan de Lek 1909
Heinenoord 1910
Culemborg 1911
Hendrik Ido Ambacht 1911
Maarssen 1911
Leerdam Lingestraat 1912
Hoorn 1913
Gravendeel 1914
Strijen 1914
Nieuw Lekkerland 1915
Dubbeldam 1916
Ouderkerk a/d IJssel 1916
Klaaswaal 1928
Leerdam Nieuwe Watertoren 1929
W. Verschoor Verschoor Den Haag
Arendsburg
1926 Het waterreservoir neemt in dit woonhotel een bescheiden plaats in. Anders dan bij een aantal andere krijgt het geen expressieve uitdrukking in de architectuur van het complex. Het bevindt zich op het centrale trappenhuis aan de parkeerplaats aan de achterzijde.
Den Haag Boschzicht 1920 In combinatie met C. Rutten
G.J. Vos GF Bussum
Chocoladefabriek
1906 Inmiddels gesloopt
W. de Vrind jr. W. de Vrind Den Haag De Hofstad 1931 Dit woonhotel op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Zoutmanstraat werd net als het nabij gelegen Oldenhove ingepast in een gesloten bouwblok. Het vijflaagse gebouw met dubbele toren voor het trappenhuis en het waterreservoir was uitsluitend bestemd voor alleenstaanden.
     
Top
A..J. van Walraven GF Velsen Noord
Hoogovens Mekog
1947  
F.A. Warners F.A. Warners Noordwijk 1917

...De invloed van Kramer was korte tijd aanzienlijk, getuige enkele van zijn ontwerpen tussen 1916 en 1918. In deze tijd ontwierp Warners een aantal bouwwerken waar hij de expressieve vormentaal van de Amsterdamse School ten volle benutte: de watertoren te Noordwijk in 1916, een niet uitgevoerd ontwerp voor 'Huize Zuidwijck' aan ...

Den Haag Oldenhove 1930 ...Aan de Laan van Meerdervoort in 's-Gravenhage bouwde Warners voor de AMEE het gebouw 'Oldenhove' (1930), een flatgebouw met vier woonverdiepingen, winkels, kantoren en een autoshowroom. De AMEE werkte volgens een vast patroon. Nadat de grond was verkregen en de ontwerpen voor het gebouw goedgekeurd waren, werden er aandelen ...
W.H. Wessel W.H. Wessel Lochem 1924 De heer W.H. Wessel (geboren 9 augustus 1895) was Directeur der Gemeentewerken (gemeentearchitect) van 16 november 1921 tot 1941. Daarna werd hij in Hoorn ook benoemd als gemeentearchitect.
A. P. Wesselman van Helmond GF Oss 1951 Jonkheer A.P. Wesselman van Helmond voerde een architectenbureau samen met J.A.G. van der Steur jr. Hij bouwde vele watertorens (o.a. te Oss, Tegelen (?), Akkrum). Tevens was hij verantwoordelijk voor de gebouwen van papierfabriek 'Gelderland' te Nijmegen.
Nijmegen Sappi 1956
Akkrum 1957
Sint Jacobi-parochie 1957
J.G. Wiebenga J.G. Wiebenga Maastricht
Cokesfabriek
1912 Omstreeks 1903 keerde de familie Wiebenga terug naar Nederland. Het gezin vestigde zich in Den Haag en Gerko Wiardus begon in Rotterdam een eigen adviesbureau. J.G. Wiebenga was toen zeventien jaar en bezig de HBS af te maken. Daarna wilde Wiebenga wilde een opleiding tot architect gaan volgen, maar zijn vader vond hem (lees verder...)
J.J. Wielders Wielders Schimmert 1927 Jan Joseph Wielders werd op 3 september 1883 te Sittard geboren. Zijn vader was meubelmaker. De familie verhuisde kort na Jozefs geboorte naar Nieuwstadt. Op 13-jarige leeftijd ging Jos naar de Tekenschool van Roermond. Nadat hij de Tekenschool doorlopen had, trad hij in 1902 in dienst bij architect ir. Joosten te Valkenburg.
C.J. Wierda GF Joure 1928  
J.C. van Wijk JC van Wijk Maassluis 1890 Rotterdamse architect van de Passage in Rotterdam. Bouwde ook De Passage in Den Haag. J.C. van Wijk, E.M. Hakkert, C.W. Hoogendijk