Akkrum
Foto: F. Kabel

 

Terug naar vorige pagina

Plaats Nes. Akkrum
Bouwjaar 1957
Hoogte 41 m
Inhoud 515 m³
Architect(en) A.P. Wesselman van Helmond
Bouwstijl Functionalistisch
Reservoirtype Betonnen vlakbodem
Monumentnummer -
Functie Drinkwatervoorziening
Gesloopt Nee. Buiten gebruik
Adres Kleasterwei
Coördinaten 53° 3′ 17″ N, 5° 51′ 12″ E
RCE-nummer watt-WT160

De watertoren in Nes bij Akkrum is ontworpen door architect A.P. Wesselman van Helmond en gebouwd in 1957.

De watertoren heeft een hoogte van 41 meter en heeft een waterreservoir van 515 m3. De toren is inmiddels buiten gebruik. Deze toren is identiek aan de toren in Sint-Jacobiparochie.

Ooit stond er op het terrein van de watertoren een klooster.

Tijdens Simmer 2000 was deze watertoren veranderd in een grote schemerlamp. Begin 2007 werd de toren te koop gezet voor 35.000 euro en werd het genomineerd als rijksmonument. Er werd een actiegroep opgericht om de watertoren te behouden. Op 19 juni 2007 werd de watertoren gekocht door Merward Sijperda,IJlst die van deze toren een zeer luxe hotel gaat maken

Bron: Wikipedia

De tweelingtorens van Nes (Akkrum) en St. Jacobiparochie, ieder ongeveer 37 meter hoog en met een reservoir dat 515 kubieke meter water kon bevatten, werden in 1956 door jhr. ir. A. P. Wesselman van Helmond ontworpen. Hoewel de ontwikkeling van de bouwtechniek om betonnen torens vroeg, bleken deze vrij kleine torens voordeliger uit baksteen op te metselen te zijn. De schachten werden van dit materiaal vervaardigd, maar de reservoirs werden uit beton gegoten. De torens kregen met hun smalle, gecanneleerde schachten en de breed uitspringende ronde reservoirs wederom een waterhoofd-uiterlijk en ontvingen boven op de reservoirs belvédères. De betonnen reservoirs waren aan de binnenzijde zo glad mogelijk gemaakt door gebruik te maken vangeverfde bekistingen. Vuilafzetting en bacterie-vorming van achtergebleven houtsplinters werd daardoor tegengegaan.

Met dank aan: Watertorens in Friesland