WT299
Foto: L. Broere / RCE (2021)

Terug naar vorige pagina
Plaats Den Haag De Hofstad
Bouwjaar 1931
Hoogte -
Inhoud -
Architect(en) W. de Vrind jr
Bouwstijl Nieuwe Haagse School
Reservoirtype -
Monumentnummer -
Functie Drinkwatervoorziening niet meer in gebruik
Gesloopt Nee
Adres Laan van Meerdervoort 94
Coördinaten 52°05'02.2"N 4°17'33.5"E
RCE-nummer watt-WT299

Dit woonhotel op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Zoutmanstraat werd net als het nabij gelegen Oldenhove ingepast in een gesloten bouwblok. Het vijflaagse gebouw met dubbele toren voor het trappenhuis en het waterreservoir was uitsluitend bestemd voor alleenstaanden. Het initiatief kwam van een zakenman uit Kopenhagen.
BRONNEN: 
Teunissen, Marcel (2018). Permanent vakantiegevoel, Het Haagse woonhotel. Eigenbouwer, 10, 26-41
Bron: Watertorens.nl


De eerste bouwplannen voor ons gebouw dateren van december 1930. De architect is W. de Vrind jr. In het oorspronkelijk plan is uitgegaan van 25 woningen. De 4e etage is bestemd voor de algemene ruimten. Op deze etage bevind zich de eetzaal, de keuken en een zitkamer voor het personeel. Op 7 januari 1932 is een wijziging van de bouwplannen ingediend bij de gemeente. In de gewijzigde bouwtekeningplan staat het volgende:”Op de 1e, 2e en 3e verdieping telkens 4 flatwoningen te combineren tot 2 ruimere flatwoningen, bevattende elk 3 kamers, keuken en badkamer. Het aantal woningen wordt daarvoor van 25 teruggebracht tot 19.” De bouw van de Hofstad duurde van 1930 tot 1932. Ook in die tijd waren de regels strikt. Voor elke wijziging moest een tekening worden ingediend. Zo ook voor de letters op de gevel. In het op 28 augustus 1932 ingediende bouwplan stond het volgende:”De Hofstad, vergulde ijzeren letters 3 cm vrij van de muur.”
Bron: De Hofstad