Zonnestraal
Foto: 17-01-2015

 

WT118 Hilversum Zonnestraal

Terug naar vorige pagina

Plaats Hilversum
Bouwjaar 1928
Hoogte Onbekend
Inhoud Onbekend
Architect(en) Jan Duiker, Bernard Bijvoet en Jan Gerko Wiebenga
Bouwstijl Het Nieuwe Bouwen
Reservoirtype Betonnen vlakbodem
Monumentnummer 46771
Functie Drinkwatervoorziening complex
Gesloopt Nee
Adres Loosdrechtse Bos 7, 1213 RH Hilversum
Coordinaten 52°12'01.9"N 5°09'11.5"E
RCE-nummer WT118

Op Landgoed Zonnestraal heeft het hoofdgebouw een verrassing in petto. Ingeklemd tussen de prachtig gerestaureerde kantoor- en ontvangstruimtes steekt een witte 'trommel' bescheiden boven het dak uit. Dit is het voormalig waterreservoir, onderdeel van de drinkwatervoorziening van het sanatorium. De watertoren is allang niet meer in functie. Kenners noemen deze toren een van de meest waardevolle watertorens van Nederland. 
Bron: Oneindig Noord-Holland

In de westelijke hoek tussen de zuidvleugel beneden en de Z-arm der bovenverdiepingen bevindt zich de watertoren, waarvan de eenmaal uitgekraagde cilinder van het waterreservoir boven het dak uitsteekt en waarvan de oorspronkelijk bijbehorende dunne pijp thans is verdwenen. (Thans weer aanwezig)
Bron: Monumentenregister

Zonnestraal is gebouwd in beton, met stalen raamsponningen en enkel glas. Duiker heeft zijn standaardkleuren gebruikt: wit, zwart en een specifieke kleur lichtblauw, het zogenoemde "Duiker-blauw". Het complex is een beroemd voorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Toen het werd ontworpen, dacht men dat tuberculose binnen dertig jaar uitgeroeid zou zijn. Zonnestraal werd daarom ontworpen voor een relatief geringe levensduur. Omdat later werd ingezien dat de gebouwen waarde hebben als monument, is vanaf de jaren negentig een omvangrijk restauratieprogramma in gang gezet (kostprijs 12 miljoen gulden). De restauratie wordt uitgevoerd aan de hand van plannen van de architecten Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge die de stijl van het oorspronkelijke ontwerp willen respecteren. Op het landgoed worden weer diverse vormen van zorg aangeboden. Het hoofdgebouw is sinds mei 2004 in de oude glorie hersteld.

Bron: Wikipedia