Kaatsheuvel

Terug naar vorige pagina

Plaats Kaatsheuvel
Bouwjaar 1925
Hoogte 40,25 m
Inhoud 250 m³
Architect(en) Hendrik Sangster
Bouwstijl Amsterdamse School/Art Deco
Reservoirtype Betonnen vlakbodem
Monumentnummer -
Functie Drinkwatervoorziening
Gesloopt 26-01-1985
Adres Sweensstraat
Coördinaten 51°39'40.5"N 5°01'02.8"E

Identiek aan Dinteloord

De toren is in 1947 gerenoveerd en werd in 1985 gesloopt. In de jaren zeventig werden veel torens buiten gebruik gesteld waaronder deze watertoren.

Bron: Wikipedia

“In vredestijd bij je volle verstand, uit gemakzucht of desinteresse, een fraai en weerloos gebouw neerhalen dat niets anders te verwijten valt dan dat het gedateerd is, is een barbaarse daad. Een treurig voorbeeld van dergelijke barbarij was het besluit in 1985 - vermoedelijk uit financiële, culturele en creatieve armoede - om de door Hendrik Sangster in 1925 gebouwde watertoren aan de Sweenstraat in de Brabantse gemeente Kaatsheuvel te laten slopen.”

Zo schrijft Maarten Asscher in zijn boek H2Olland (Amsterdam 2009) over het verlenen van een sloopvergunning voor deze bijzondere watertoren. Asscher vervolgt: “Ik kan meer begrip opbrengen voor een soldaat die in tijden van oorlog springstoffen plaatst in een militair gevoelig object als een watertoren, dan voor een burgemeester of waterleidingdirecteur die zonder enige noodzaak tot sloop van een dergelijke toren opdracht geeft.”