Slochteren
Foto:

Terug naar vorige pagina

Plaats Slochteren
Bouwjaar 1928
Hoogte -
Inhoud -
Architect(en) -
Bouwstijl -
Reservoirtype -
Monumentnummer -
Functie Spoorwegwatertoren
Gesloopt 1945
Adres Noorderweg
Coordinaten 53°12'56.5"N 6°48'12.0"E Bij benadering

De watertoren uit 1928 van het Woldjerspoor stond aan de Noorderweg. De watertoren is gebouwd door een cementfabriek uit Delfzijl. Onder de toren zaten diepe kelders waaruit met pompen het water boven in de toren gepompt werd .Op 5 januari 1945 wordt de toren gebombardeerd . Het puin van de toren werd gebruikt voor wegverharding.

Bron: Spoornoord (link werkte niet meer)

Bij Kolham, Slochteren en Harkstede-Scharmer takten zogenaamde havensporen van de hoofdlijn af. Op het spooremplacement van Slochteren werd een watertoren gebouwd om de stoomlocomotieven van water te kunnen voorzien. Deze watertoren werd in WO-II verwoest. Hier en daar zijn nog relicten aanwezig van de spoordijk, viaducten en spoorbruggen (zie de website van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum).

In Slochteren werden loshavens aangelegd die haaks op het Slochterdiep werden gegraven. Tussen station en havens lagen eertijds overslagterreinen met een zijspoor richting loshavens. Ook kende het emplacement een watertoren (verwoest in WO II). Ter plaatse van het Woldjerspoor is later de provinciale weg (N387) aangelegd, waarmee het voormalige spooremplacement het veld heeft moeten ruimen. De loshavens zijn nog steeds aanwezig. (blz 70).

Bron: Decentrale regelgeving Overheid