Terug naar vorige pagina

GF

Stadsarchief Amsterdam

De archiefvormer
Henk 't Hoen (geboren in 1922) verbleef van 1929 tot 1941 in Denemarken. Ingeschreven aan de T.H. Delft moest hij zijn studie bouwkunde in 1943 onderbreken wegens gedwongen Arbeitseinsatz in Duitsland. Daar werd hij te werk gesteld in de Volkswagenfabriek in Wolfsburg. Na hervatting van zijn studie werd hij o.a. lid van het studentengezelschap "Semper Spatium". Genoodzaakt tot het zoeken van een werkkring werd hij in november 1950 benoemd tot bureauchef, belast met architectenwerk bij de Afdeling Gebouwen van de Dienst Publieke Werken te Amsterdam. In 1954 studeerde hij af. Later is hij hoofdarchitect geworden, een functie die hij tot 1985 bekleedde. Daarnaast had hij diverse nevenfuncties. Hij was lid van het secretariaat van de Raadhuisprijsvraag van 1969, lid van de werkgroep 'U4BK' (Uniformering Bewegwijzering Binnen en Buiten de Bebouwde Kom) van Rijkswaterstaat, lid van de werkgroep 'Voorzieningen gehandicapten Openbare Gebouwen' en lid van de Reclamecommissie en de Commissie voor Kunstopdrachten in de 2% Regeling. Hij nam deel aan diverse gemeentelijke commissies, o.a. op het gebied van straatmeubilair en straatbeeldvraagstukken.

Het archief
Het persoonlijk archief van 't Hoen omvat ongeveer 7500 tekeningen en correspondentie, soms in de vorm van dossiers, over gemeentelijke nieuwbouw. Hij ontwierp onder andere de eerste en de tweede uitbreiding van het Oudemanhuispoortcomplex, de uitbreiding van het De Miranda-, het Sloterpark- en het Jan van Galenbad, de watertoren aan de Van Hallstraat, de nieuwbouw van het Gemeentearchief aan de Amsteldijk, hoek Rustenburgerstraat, tramabri's en vele andere bouwwerken en verbouwingen uit de periode 1950-1980.

Naam H. 't Hoen, Henk
Naam type persoon
Naamsvarianten  
Geboren 1922
Overleden 2006
Nationaliteit Nederlandse
Beroep/Werkveld Architect
Periode  
Literatuur
 
Literatuur (Watertoren gerelateerd)
ir. H. ’t Hoen, De nieuwe watertoren, in: Ons Amsterdam, jrg. 18 (1966), pp. 286-288. 
H.P.G. de Boer (red.), Watertorens in Noord-Holland, 1991. Haarlem, 


Oeuvre Watertorens Jaar Gesloopt
Amsterdam
Haarlemmerweg
Amsterdam Haarlemmerweg De watertoren heeft een hoogte van 37,00 meter, een waterreservoir van 1280 m³ en is gebouwd in Modern Functionalistische stijl. De watertoren staat op het vroegere waterleidingterrein aan de Haarlemmerweg in Amsterdam-West. 1966

 

 

Links:
Het Nieuwe Instituut

Stadsarchief Amsterdam